2007. december 6., csütörtök

Szerződésből vevő számla : Ügyfélre, Ingatlanra, Lakásra szűkítési lehetőség

Szűrés:
Vevő: Ügyfél választás, akire soron kívül szeretnénk legenerálni a számlát. Olyankor lehet érdekes, ha egy bérlőnek több albetétre is van szerződése és ezekből egyszerre szeretnénk vevőszámlát generálni. Ráadásul hóközi a szerződés érvényességi záródátuma.

Ingatlan: Ingatlan választás esetén a választott ingatlanra vonatkozó összes szerződésből megtörténik a generálás. Például egy ház bontásra kerül és az összes bérlőjének el kell készíteni (az utolsó) vevőszámlát. Ráadásul hóközi részidőszakra.

Albetét: Egy albetétre - lakásra kötött szerződés(ek)re szűkítve is elindítható a generálás. Erre akkor van szükség, ha a bérlőnek megszűnik hóközben a szerződése és soron kívül kell a számlagenerálást elvégezni.

A vevő, ingatlan, albetét szűrésnek leginkább akkor van értelme, ha hóközi szerződés érvényesség lezárás történik. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy az ügyfél, ingatlan, albetét szűréssel való generálás előtt a vonatkozó szerződések érvényességi záródátumát állítsuk be a hóközi lezárás dátumára.
Hóközben keletkező új szerződés esetén is lehet jelentősége ezeknek a szűkítéseknek. Ilyenkor természetesen a szerződés záró dátum nem, csak a kezdő dátum megléte az érdekes.

Fontos tudnivaló, hogy a legenerált számla és a szerződés között nincs adatbázis szintű kapcsolat! Tehát, ha egyszer egy időszakra legeneráltunk egy számlát, akkor a következő generálás indítás, ami ugyan erre az időszakra vonatkozik ismételten le fogja generálni. Azaz, ha legeneráljuk a következő hónap számláit, majd ezután utólag kiderül, hogy valakinek csak részidőszakot kellett volna számlázni, akkor egyrészt az eredeti számlát le kell helyesbíteni kézzel nullás összegűre, másrészt erre az ingatlanra szűkítve kell generálni másik számlát - miután a szerződés érvényességi dátumtartományát helyesen beállítottuk.
-11478-

Nincsenek megjegyzések: